Ο Τάσος Παπαδόπουλος

Ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία (Gray’s Inn, Barrister-at-Law).

Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορα πόστα, ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ο ένας από τους δύο αντιπροσώπους (εκτός από τους αντιπροσώπους του ΑΚΕΛ) που ψήφισε εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Ήταν επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως υπουργός της Δημοκρατίας, διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπουργός Υγείας και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή κ. Γλαύκου Κληρίδη μέχρι τον Απρίλιο του 1976 και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1978.

Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και ειδικά στα ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Αντιπροσώπευσε επίσης την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μέχρι την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (16/2/2003) ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία.

Στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου 1970 εκλέγηκε βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 επανεκλέγηκε ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976. Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εκλέγηκε πρώτος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα στο οποίο επανεκλέγηκε στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996.

Στις 7 Οκτωβρίου 2000 εκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού. Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεκλέγηκε βουλευτής Λευκωσίας, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος.

Από τον Μάιο του 1991 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και από την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, από το 1991 μέχρι το 1996 και από το 1996 μέχρι το 2003 Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπηρέτησε ως μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Είναι επίσης Συμπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξελέγη από το λαό Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 16 Φεβρουαρίου 2003 και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μαρτίου 2003 για θητεία πέντε (5) ετών.

Είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή Μιχαηλίδη (το γένος Λεβέντη) και έχει τέσσερα παιδιά, τον Κωνσταντίνο, την Μαρία, τον Νικόλα και την Αναστασία.